Engels op school

Vanaf groep 1 engels op Basisschool de jonge helden

Basisschool De Jonge Helden biedt in al haar groepen Engels aan. Dit betekent dat ook de kleuters in de onderbouw al spelenderwijs in aanraking komen met een 'vreemde taal'. De school gebruikt hiervoor de methode 'Groove Me'. (Pop-)muziek is de basis van alle lessen. De lessen beperken zich niet alleen tot de woorden uit de song, maar worden uitgebreid met woorden passend bij het thema van de les.

Voor groep 1-2 is dit muziek met Bobo the rockstar
en voor groep 3-4 met Okki the DJ!
Voor meer informatie en leuke filmpjes:
Groove.me: Engels in de onderbouw

Waarom Engels leren met muziek?

Bijna alle kinderen houden van muziek. Ze zijn nieuwsgierig naar ‘hun’ idolen en willen het Engels kunnen begrijpen. Dit vergroot hun motivatie om Engels te willen leren enorm. Daarnaast wekt muziek emotie op bij kinderen en daardoor kunnen ze het geleerde makkelijker onthouden. Door muziek te gebruiken, stappen kinderen ongemerkt over de drempel om zelf Engels te durven zingen en praten.
Met muziek leer je Engels op zo veel mogelijk verschillende manieren: door te zien, kijken, horen, luisteren, zeggen, zingen, lezen, voelen en bewegen. Groove.me is dan ook erg populair bij de kinderen van de school.

Hoe kleuters taal leren

Het is wetenschappelijk vele malen bewezen dat kinderen veel beter en sneller een taal leren dan volwassenen. Zeer waarschijnlijk komt dit doordat jonge kinderen optimaal toegerust zijn om taal te leren; een vermogen wat we in de loop der jaren verliezen. Dit principe wordt de kritische periode genoemd; een periode waarin de gevoeligheid voor een bepaald te leren element het hoogst is. Dit bestaat niet alleen voor taal, maar ook voor motorische vaardigheden zoals kruipen, lopen, de vingers gebruiken, enz.. Als een kind in die periode die vaardigheid niet aanleert, zal het heel moeilijk worden om dit op latere leeftijd nog onder de knie te krijgen. En voor taal geldt dus hetzelfde.
Volwassenen moeten veel moeite doen om een nieuwe taal te leren, maar kleuters zijn net sponzen; ze zuigen het in zich op. Het is dus een perfect idee om al op die leeftijd met een vreemde taal te beginnen.

Een leuke CD met Engelse liedjes voor uw kind:

De CD bestaat uit twee delen:
A:  bij alle 20 liedjes worden zang-instrumentale herhaling-zang afgewisseld;
B: alle liedjes in een volledig instrumentale uitvoering.

De liedjes:
Polly put the kettle on – Humpty Dumpty sat on a wall – One two three four five – Billy worm – London Bridge is falling down – Pop! goes the weasel – This old man – Oh, the grand old Duke of York – Baa baa black sheep – Hickory dickory dock – The North wind doth blow – The Itsy Bitsy spider – Brother John – Jack and Jill – Pussycat – If you’re happy – Doctor Foster – I’m a little teapot – There was an old woman – Twinkle twinkle little star.